Besök hos Färjerederiet

img_1526

Nu när snön har fallit och isen nästan har lagt sig är det lätt att glömma bort hur livet på Mälaren kan te sig. För att råda bot på bristen av aktiviteter hade Motorbåtsgruppen ordnat med studiebesök hos Trafikverkets färjerederi. På vägfärjeleden mellan Slagsta strand och Ekerö jobbar Fredrik Meijer som skeppare. En tidig, snöig, decembermorgon samlades en liten tapper skara Sällskapsmedlemmar för en trevlig förmiddag på sjön.

img_1574

Trafikverket driver tre vägfärjor på leden för Ekerö kommuns räkning. På varje färja jobbar tre personer, en befälhavare, en matros/motorman och en biljettsäljare. Fredrik och Kjell gav oss en grundlig visning av vägfärjan Pluto, från maskinrum till brygga. Mycket känner man igen från en fritidsbåt, men det finns även en hel del fartygsfeeling ombord.

img_1535

Pluto drivs fram av fyra Pentamotorer. Dessa är parvis kopplade till två olika vridbara propellerenheter i varsin ända av fartyget. Enheterna går att vrida runt 360, precis som en enklare utombordare. Detta ger färjorna mycket goda manöveregenskaper. Dessutom finns två ytterligare motorer för att producera el ombord, driva brandpumpar och annan utrustning. Allt drivs med miljödiesel, ingen tjockolja här inte.

img_1542

På bildäcket finns förutom plats för bilarna även mindre utrymmen för passagerare. Förtöjer tillfälligt gör man genom att fälla ner klaffen mot färjeläget och trycka sidan av fartyget mot en dykdalb.

Ytterligare ett däck upp hittar man lite personalutrymmen medan däcket under bryggan innehåller teknisk utrustning, och toaletten.

img_1544

På bryggan finns det ganska gott om plats. På styrbordssidan finns ett pentry medan det finns en skön fikasoffa och ett litet kontor på babordssidan. I mitten av bryggan finns allt man behöver för att köra fartyget. Här finns radar, plotter med ais, två rattar med gasreglage, radio, kontroller för bommar och trafikljus. En hel del av prylarna är dubblerade då man normalt inte vänder på fartyget vid färjeläget utan behöver ha möjlighet att köra färjan åt båda hållen. Skepparen får snällt vända på sin stol vid kajstudsarna.

img_1559

Efter att ha åkt över en tur över fjärden med en av de andra färjorna, Vaxholmen, var det dags att starta Pluto. Och när Fredrik hade kört en tur fanns det möjlighet att provköra. Först ut var Susanne. Och inte var det så svårt som det först verkade. Allt gick väldigt lugnt till.

img_1592

Ett stort tack till Fredrik med besättning för en lärorik förmiddag.

[nggallery id=75]

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.