Giftfri båtbotten
Välkommen till informationssidan angående mätning och sanering av båtbotten.
Uppdatering 2025-04-27
Projektansvariga från styrelsen i omarbetning av tidsplan och regler samt framtagande av för medlemmen gynnsammare förutsättningar:
Per Thurhammar, 070–5453359, motor@strangnassegelsallskap.se
Fredrik Karlström, 073–8102044, viceordforande@strangnassegelsallskap.se
Miljöombud för samordning och rådgivning:
Stigbjörn Ågren, 073-575 18 69, stigbjornagren93@gmail.com
Bakgrund och historik
SSS styrelse fattade 2022 beslut om att anta en plan för hur vi tillsammans ska se till att alla båtar som hanteras på slipen ska bli fria från biocider, dvs otillåtna bottenfärger. Målet ställdes då till att båtar som inte klarar kraven för referensvärden för biocider inte skulle få sjösättas hos SSS från och med år 2025. Strängare regler sattes för nytillkommande medlemmars båtar. Denna tidplan och dessa regler har nu uppdaterats.
Vid kontroll hösten 2024 visade sig antalet som inte uppfyllde kraven vara högt, närmare 70 båtar. Skälen till detta kan ha varit många; man har gått i båtbytartankar, nyligen bytt båt, ekonomiskt svårt, svåråtkomligt på egen vagn etc. Sannolikheten att samtliga båtar på vår slip skulle vara biocidfria våren 2025 bedömdes som mycket låg.
Med ovanstående som grund har styrelsen genomfört en del efterforskningar rörande nya alternativa saneringsmetoder, där prisbilden blir en annan än vid sanering på båtvarv. Metoderna kan, med rätt förebyggande åtgärder, användas på vår slip.
Styrelsen, med gott stöd av slipgruppen, har anvisat en saneringsplats, fastställt fler saneringsmetoder samt arbetar med att iordningställa en båtvagn för motorbåtar – för de båtar där den egna båtvagnen inte medger åtkomst att sanera. Därutöver har metod för bokning av både saneringsplats och båtvagn tagits fram.
Uppdaterad tidplan
Syftandes till att skapa tidsmässiga förutsättningar för sanering av kvarvarande båtar, samt skapa en hållbar plan för omhändertagande av nyanskaffade båtar, har styrelsen i september 2024 beslutat följande:
Målsättningen att kunna sjösätta enbart biocidfria båtar är justerad, från våren 2025 till våren 2027.
Vi medlemmar har således fått ytterligare två år på oss att säkerställa biocidfri båtbotten.
Målbild vår/sommar 2027, antagen av styrelsen 2025-04-01
Båtar (med vikt över 200 kg exkl. motor) som planeras sjösättas innevarande säsong uppfyller kraven på giftfri båtbotten. SSS underlättar för medlemmar att genomföra sanering med minst tre varierande metoder. Särskild saneringsplats finns på slipen och kan avgiftsfritt användas om behov föreligger. Detsamma gäller särskild båtvagn. Vidare stödjer SSS med mätning, intyg och registerföring i BAS. Undantag från kravet finns och hanteras. SSS styrelse har vägledning och rutiner för dessa.
Status, vad gäller för min båt?
A; Jag är medlem och har haft min båt på slipen den senaste vintern/vintrarna. Jag har blivit godkänd vid XRF-mätning
Du behöver inte vidta någon åtgärd. Godkännandet finns förtecknat i BAS och du kan sjösätta, och efter upptagning även spola din botten på spolplatsen. Du kan, om du förlagt eller aldrig erhållit intyg om godkänd båtbotten, kontakta medlemsadministratör och erhålla ett nytt (digitalt) intyg vilket kan vara bra att ha om du byter båtklubb eller avyttrar din båt.
B: Jag är medlem och har haft min båt på slipen den senaste vintern/vintrarna. Jag blev inte godkänd vid XRF-mätning och har därefter sanerat min båt men inte erhållit något XRF-intyg
Godkännandet finns förtecknat i BAS och du kan sjösätta och efter upptagning även spola din botten på spolplatsen. Om du vill erhålla ett XRF-intyg, vilket kan vara bra att ha om du byter båtklubb eller avyttrar din båt, behöver du anmäla detta till medlemsadministratör som bokar in en mätning vilken utförs och bekostas av klubben.
C: Jag är medlem och har haft min båt på slipen den senaste vintern/vintrarna. Jag blev inte godkänd vid XRF-mätning
Du behöver nu välja metod att sanera din båt med. Göra själv eller leja bort, det är upp till dig. Se avsnittet om saneringsmetoder. När sanering och bottenmålning är genomförd behöver XRF-mätning av din båtbotten genomföras. Se avsnittet om XRF-mätning. Efter mätning erhåller du ett intyg och registreras i BAS. Intill denna mätning och registrering är gjord får du inte spola din båtbotten på slipen.
D: Jag är medlem och har bytt båt. Det medföljde ett XRF-intyg.
Sänd ditt intyg tillsammans med uppgifter om din nya båt till medlemsadministratör så att godkännandet kan registreras i BAS.
E: Jag är medlem och har bytt båt. Det medföljde inget XRF-intyg.
Du behöver nu få din båt mätt medelst XRF-metoden. Se avsnittet XRF-mätning. Beroende av resultat, se pkt. A) eller C).
F: Jag är nybliven medlem och har ett XRF-intyg
Sänd ditt intyg tillsammans med uppgifter om din båt till medlemsadministratör så att godkännandet kan registreras i BAS.
G: Jag är nybliven medlem men saknar XRF-intyg
Du behöver nu få din båt mätt medelst XRF-metoden. Se avsnittet XRF-mätning. Beroende av resultat, se pkt. A) eller C).
Regler och mätning
Tillåtna halter
Sällskapet har efter avstämning med Strängnäs kommun valt att använda samma referensvärden som Stockholms kommun, samt andra kommuner vid Mälaren. Båtar med kopparhalter ≥ 1000 µg/cm2 samt tennhalter 100 µg/cm2 skall saneras, referensvärdena tas fram med XRF-mätning.
Detta gäller sedan tidigare och får anses som vedertaget
De som har huvudsaklig förtöjningsplats i Mälaren får ej använda bekämpningsmedelklassade (Ost- och Västkustfärg) bottenfärger (Kemikalieinspektionens regler)
På slipen har det sedan många år varit förbjudet att måla med färger som innehåller biocid (SSS regler). Tvätt av båtar med biocidfärg har varit förbjuden på slipen sedan 2020 (SSS regler). TBT har varit förbjudet sedan 2008 för samtliga båtar inom EU och färgen förbjöds i Sverige 1989. Blymönja är inte en biocid och behöver inte tas bort, gäller träbåtar.
XRF-mätning
Med hjälp av ett handhållet instrument görs mätning av åtta olika punkter på båtbotten och roder. Mätningen sker med ”röntgenfluorescensteknik” vilket innebär att instrumentet skickar ut röntgenstrålning mot botten och läser sedan automatiskt av vilka metaller som finns på mätytan. Mätningen gör inte åverkan på din botten. Båtägaren får sedan ett protokoll med värden på hur mycket koppar och tenn den mätta båtbotten innehåller. Båtar med medelvärden över referensvärdena är inte godkända.
Mätning utförs en till två gånger på hösten och lika många gånger på våren. Mätning hanteras av utsedda och utbildade medlemmar ur SSS medelst inlånat mätverktyg. Under en interimperiod (intill dess vi har dessa egna utbildade medlemmar), ombesörjs mätning på annat vis. Behov av mätning, antingen du bytt båt, är ny medlem och saknar intyg eller nyligen sanerat din båt, anmäls skyndsamt till miljösamordnare.
Saneringsmetoder
Skrapning i egen regi
Sanering sker med hjälp av färgborttagningsmedel och skrapning för att avlägsna färgen. Samtliga färgrester blir till en kladdig massa (farligt avfall) som är lätt att samla upp och på ett enkelt och miljömässigt sätt kan deponeras på miljöstation.
Under saneringen och vid eventuell efterföljande målning ska en täckande presenning/täckplast finnas för att säkerställa att inga färgrester hamnar i omgivande miljö eller mark. Arbetsplatsen ska även vara regnskyddad.
Slipning eller skrapning genom företaget Marinkvalitet Mälardalen T Bernergård AB i Eskilstuna
Företaget har sitt säte i Eskilstuna och har stor erfarenhet av båtbottensanering på fritidsbåtar. Företaget genomför saneringen på SSS slip. Besök gärna deras hemsida för mer information https://marinkvalitet.se/. Deras metod lämpar sig väl att använda ur miljösynpunkt då alla miljöfarliga ämnen samlas upp för omhändertagande. Du som båtägare sköter själv kontakten med företaget och kommer överens om vem som gör vad, exempelvis kan du som båtägare sköta maskeringsarbetet för att komma ner i pris. Naturligtvis kan uppdraget utföras som helentreprenad.
Kontaktuppgifter: telefon: 070-585 22 39, e-post: info@marinkvalitet.se
Våtblästring genom företaget BlästerBilen AB
Företaget har sitt säte i Enköping och har stor erfarenhet av båtbottensanering på fritidsbåtar. Företaget genomför saneringen på SSS slip. Deras metod lämpar sig väl att använda ur miljösynpunkt då alla miljöfarliga ämnen samlas upp för omhändertagande vid miljöstation. Du som båtägare sköter själv kontakten med företaget och kommer överens om vem som gör vad, exempelvis kan du som båtägare omhänderta avfallet eller sköta maskeringsarbetet för att komma ner i pris. Naturligtvis kan uppdraget utföras som helentreprenad. Ytterligare information och instruktioner finns på www.BlästerBilen.com
Kontaktuppgifter: telefon 073-1811985, e-post: BlasterBilen@outlook.com
Saneringsplats
Sällskapet upplåter en särskild saneringsplats i det fall din ordinarie plats inte medger åtkomst för saneringsfirma eller att sällskapets lånevagn (se nedan) inte får plats. Platsen, som är plats 231 och 232 (se karta på hemsidan) bokas i BAS under max en veckas tid.
Tillfällig uppställning av båt
Slipgruppen undersöker metod att medelst specialvagn ställa ner båtar på bockar i kombination med sidostöttor. Detta för att kunna sanera de båtar där din ordinarie vagn/kärra inte medger åtkomst att sanera. Vi ber att få återkomma rörande framdriften i detta lilla projekt.
Avfallshantering
Du som båtägare svarar för att skydda marken från spill under arbetet. Därutöver svarar du för att det miljöfarliga avfall som uppstår lämnas till miljöstation.