Vintertips för batterier

12vbatteri

 

Det vanligaste är att man har ett startbatteri för motorn och ett eller flera batterier för förbrukning såsom kylskåp, värmare, belysning, instrument med mera.
För att batterierna ska hålla länge och fungera bra är det viktigt att ägna dem lite tid för underhåll, särskilt nu på vintern. Batterier förvaras helst kallt, och då fungerar det ju bra att ha kvar dom i båten. Ett halvt urladdat batteri klarar temperaturer ner till -30°C, medan ett fulladdat batteri tål -70°C.

Innan vinterförvaringen kan det vara bra att kolla följande:
Behöver det fyllas på destillerat vatten i cellerna?
Gör rent ovansidan av batteriet. Smuts ökar risken för krypströmmar, vilket ökar självurladdningen.
Gör rent batteripolerna och fetta in dessa. Oxid minskar laddningsförmågan.
Ladda fullt.

Det är absolut ingen nackdel att ha en solcell inkopplad under vintern, se bara till att den får ljus, t.ex. genom att använda en transparent presenning. Visserligen blir laddströmmen väldigt liten när solen står lågt, men det hjälper till att hålla igång batterierna.
Ladda med en riktig laddare när batterispänningen börjar sänka sig ner till 12,2-12,3 Volt, vilket motsvarar ungefär halvfulla batterier. Urladdade batterier mår i allmänhet inte bra, inte ens i plusgrader, och fryser väldigt lätt sönder.
Moderna batteriladdare har funktioner för att ladda bra även i kalla båtar. Dessa kan i princip lämnas på under hela vintern och sköta sig själva. Problemet är bara att brandfaran ökar drastiskt så fort vi har utrustning inkopplad till elnätet, därför rekommenderar jag att koppla ur laddaren när batteribanken är fulladdad.
Det är viktigt att du har koll på hur just din batteriladdare arbetar, behöver du koppla ur den direkt efter att batterierna är laddade eller går den automatiskt över till underhållsladdning?
Om dina batterier laddar ur på kortare tid än en månad när det inte är någon förbrukare inkopplad är det troligen något som är galet. Antingen så finns det något i båten som förbrukar ström, eller också är batterierna helt enkelt slut och behöver ersättas.
Tommi Rotonen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.