Kölbåtsnytt: SRS-tal och flytväst

En ny seglingssäsong brukar många gånger föra med sig ett antal regelförändringar och 2012 är inget undantag. Seglarförbundet har bland annat jobbat med SRS-tabellen och säkerhetsfrågor.

Numera har alla båtar fått ett nytt SRS-tal (handikapptal, f.d. LYS-tal) med tre decimaler. Talet är dessutom olika om du seglar med eller utan spinnaker. Det gamla generella avdraget för spinnaker är numera borttaget. För att få rätt handikapptal måste du antingen segla en entypsbåt (enligt dina klassregler) upplistad i SRS-tabellen eller ansöka om ett mätbrev hos SSF.

Här hittar du SRS-tabellen för entypsbåtar.

Efter ett antal incidenter under säsongen 2011, med en dödsolycka och några nära ögat incidenter (bl.a. katamaranen på Ornö-runt, 606’an på Tjörn runt) började Seglarförbundet att mer aktivt jobba med säkerhetsfrågor. Detta har nu resulterat i ett Säkerhetskodex som finns att läsa här. För oss kappseglare är den största förändringen att flytväst nu är obligatorisk på Sällskapets alla kappseglingar, vilket framgår av inbjudan och seglingsföreskrifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.